1832 - Sanayide Yeşil Dönüşüm Çağrısı

1832 - Sanayide Yeşil Dönüşüm Çağrısı

DESTEK KAPSAMI

Yararlanıcı firmaların projelerinin ağırlıklı olarak mevcut bir Ar-Ge prototipi üzerinde ileri geliştirme veya iyileştirme çalışmaları, prototipin doğrulanması veya onaylanmasına yönelik testler gibi ticarileşmeye yönelik teknoloji doğrulama çalışmaları yürütmesi beklenmektedir. Bu çalışmalar aynı zamanda daha çevreci üretime, enerji veya kaynak kullanımında daha yüksek verimliliğe katkıda bulunan büyük ölçekli demonstrasyon ve pilot üretim tipi faaliyetleri de içerebilir.

Program kapsamında desteklenen ve desteklenmeyen gider kalemleri aşağıda belirtilmiştir.

Desteklenen Giderler:

a) Personel giderleri

b) Seyahat giderleri

c) Danışmanlık giderleri

ç) Hizmet alımı giderleri

CE, kalite belgelendirme ve sertifikasyon giderleri desteklenebilir.

Sermaye şirketlerinin ekonomik fizibilite raporu hazırlanması için hizmet alması ve raporunu da proje önerisi ekinde sunması durumunda söz konusu gider Yönetim Kurulu tarafından belirlenen tutar kadar desteklenir.

Proje kapsamında satın alımı gerçekleştirilen her bir alet/teçhizat taşıma, kullanım vb. risklere karşı proje süresince sigortalanmalıdır. Bu sigorta gideri hizmet alımı kapsamında proje bütçesine dahil edilebilir.

Lisanslanan patentli teknolojilerin olgunlaştırılması ve bu teknolojilerin yeni ürün ve süreçlere dönüştürülmesi ile ilgili faaliyetler bu çağrı kapsamındadır. Kuruluşların üniversite, araştırma kurumu, teknoloji geliştirme bölgesi şirketi gibi teknoloji sağlayıcılara ödeyecekleri lisans ya da devir bedelleri 1702 Patent Tabanlı Teknoloji Transferi Destekleme Çağrısı kapsamında ayrıca desteklenebilecektir.

d) Alet, teçhizat, yazılım, yayın alım giderleri

e) Malzeme ve sarf giderleri

Destek süresi: En fazla 24 ay

PROJE BÜTÇESİ ÜST LİMİTİ

Mikro/küçük ölçekli firmalar için 8.500.000 TL

Orta ölçekli firmalar için 13.000.000 TL

Büyük ölçekli firmalar için 25.000.000 TL’dir.

Çağrı kapsamında sermaye şirketlerine en fazla %50’si geri ödenmek üzere faizsiz geri ödemeli destek sağlanacaktır. Geri ödenecek desteğin bir kısmı hibe desteğine dönüştürülebilecektir. Kullanılacak desteğin geri ödemesi proje bittikten 1 yıl sonra başlayacaktır.

Yukarı